Fietsen in het Zuiden van Duitsland – fietsrouteplanner Baden-Württemberg

Onder de naam Radsüden verenigen zich zes toeristische regio’s tussen de rivieren Main, Kocher, Jagst en Neckar. Op het overzichtskaartje hier rechts krijg je een duidelijk beeld van de ligging. Radsüden is om tal van redenen een eldorado voor fietsers en E-bikers. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste toeristische thema’s die de regio zo bijzonder maken.

De papieren "Radkarte Radsüden" landkaart is handig bij het plannen van routes. De kaart bevat, informatie over de fietspaden en de verschillende regio's, maar ook over excursies en overnachtingtips. De kaart kan besteld worden via Info@radsueden.de.

kosteloos-fietskaartje-nu-aanvragen.jpg

Werkt bij u de aanvraagbutton niet? Stuur dan een E-mail naar "Info@Radsueden.de" en vermeld in het onderwerp: Fietskaart. En schrijf in de mail uw complete naam en adres.

Deze pagina is in het Nederlands. De gedetailleerd informatie op deze website is in het Duits, maar kun je vertalen middels de blauwe ‘Google Translate’ button aan de rechterkant van het scherm.

Fietsen langs het water

In de valleien van de rivieren Enz, Neckar, Tauber, Kocher en Jagst liggen schitterende fietsroutes. Je fietst  door historische stadjes en idyllische landschappen. Ontdekt al fietsend langs het water een van de mooiste regio’s van Zuid-Duitsland en geniet van het glooiende en gevarieerde landschap.

Bekroonde fietsroutes

Een aantal fietsroutes in Radsüden zijn om uiteenlopende redenen bekroond als ‘kwaliteits fietsroute’. Hiertoe behoren de met 4-Sterren bekroonde ‘Kocher-Jagst-Radweg’ en de ‘Neckartal-Radweg’, en de met 5-Sternen bekroonde fietsroute ‘Liebliches Taubertal – der Klassiker’. Al deze routes voeren je door een idyllisch landschap, langs talrijke kastelen, historische steden en levendige dorpjes.

Fietsen tussen de wijnvelden

Men zegt in Duitsland "Waar men wijn verbouwd, gedijt het leven." In Radsüden komen de wijnbouwregio’s van Baden-Württemberg samen. Grote dichters en denkers uit de geschiedenis vonden hier hun inspiratie. Dankzij het milde klimaat en de vele zonuren kun je hier aangenaam fietsen vanaf het vroege voorjaar tot ver in oktober. De ‘Württemberger Weinradweg’ is de fietsroute die je door de wijnbouwgebieden voert. Direct langs de route kun je genieten van de plaatselijke specialiteiten en regionale wijnen.

Fietsen door natuurparken

De natuurparken ‘Schwäbisch-Fränkischer Wald’, ‘Stromberg-Heuchelberg’ en ‘Neckartal-Odenwald’ zijn ideaal om met de fiets te verkennen. Hier liggen zonnige plateaus, waar weilanden in het dal worden begrensd door dicht beboste hellingen. Het landschap biedt een mozaïek van akkers, weilanden en bossen met daarin verspreid gehuchtjes en afgelegen boerderijen. Je vindt hier de meest uiteenlopende dier- en plantensoorten. Zoals orchideeën in ’Schwäbisch-Fränkischer Wald’. De slechtvalk, edelherten, uil, ijsvogel en de zeldzame Aesculapian in ‘Neckartal-Odenwald’. En in ‘Stromberg-Heuchelberg’, met zijn beroemde wijngaarden, vind je de bossen waar de eikenbomen groeien waaruit de houten vaten zijn gemaakt van de edele barrique wijnen.

Fietsen langs burchten, kastelen en kloosters

De ‘Burgenstraßen Radweg’, de 'Radweg Deutsche Fachwerkstraße' en de ‘Welterbe-Radweg’ of ‘Odenwald-Madonnen-Radweg’ zijn slechts drie van de vele manieren om kennis te maken met de vele culturele hoogtepunten die Radsüden te bieden heeft. De routes staan bol van de kastelen, paleizen en kloosters, zoals het UNESCO wereld erfgoed Kloster Maulbronn, Barockschloss Bruchsal of Burg Guttenberg.

Fietsen met kinderen

Onder het motto ‘Te klein? Geen probleem!’ hebben we in Radsüden, in de driehoek tussen de steden Heidelberg, Karlsruhe en Neurenberg, een aantal fietsroutes voor het hele gezin samengesteld, waar vooral kinderen aan hun trekken komen.

fietsen met kinderen.jpg

Fietsrouteplanner Zuid-Duitsland – plan je fietsvakantie op Radsüden.de

Gebruik www.radsüden.de voor het plannen van je fietsvakantie of fietstocht in een van de  mooiste regio’s in het zuiden van Duitsland.
Elke route is voorzien van een gedetailleerde beschrijving en suggesties. Er is ook informatie over accommodaties, bezienswaardigheden, tips langs de route en informatie over de steden en dorpen. De route kan interactief worden bekeken, geprint als een pdf-bestand of gedownload met GPS-data.
Daarnaast is de papieren "Radkarte Radsüden" ook erg handig bij het plannen van je routes. Deze bevat een uitgebreide kaart op schaal 1: 160.000, informatie over de fietspaden en de verschillende regio's, maar ook excursies en overnachtingtips. De kaart kan besteld worden via Info@Radsüden.de.

Op de hoogte blijven van leuke tips en weetjes? Volg onze Nederlandstalige Facebook pagina.

  • Verfügbare Sprachen:
Portalswitch: Radsüden -> Wandersüden

In ‘WanderSüden Baden-Württemberg‘ zijn wandelliefhebbers van harte welkom om de wijnregio van Baden-Württemberg met de benenwagen te verkennen. In de natuurparken Schwäbisch-Fränkischer Wald, Stromberg-Heuchelberg en Neckartal-Odenwald is het heerlijk wandelen door de vele vaak nog ongerepte natuurgebieden. Wandelingen door de rivierdalen van de Neckar, Tauber, Kocher en Jagst staan garant voor rust en ontspanning, ver weg van het drukke leven van alledag. » zum Portal